Anchetatorii consideră că atentatul a fost comis de o femeie-kamikaze din cadrul grupării teroriste Stat Islamic. Atacul a vizat un grup de tineri activiști care intenționau să treacă frontiera în Siria pentru a ajuta la reconstrucția orașului Kobane.
O înregistrare video a surprins momentul exploziei, care a ucis în special tineri reuniți într-un centru cultural din Suruc, pentru o conferință de presă în care erau prezentate planurile grupului.
Kobane se află în Siria, chiar în dreptul orașului Suruc și a fost scena unor lupte intense între combatanții grupării Stat Islamic și luptătorii kurzi. Orașul a fost recucerit de kurzi în ianuarie, iar în Suruc se află numeroși refugiați care au fugit din calea luptelor din Kobane.
Davutoglu a declarat că, din primele verificări, atacul ar fi fost comis de gruparea Stat Islamic. „Turcia a luat și va continua să ia măsurile necesare împotriva Statului Islamic”, a afirmat el într-o conferință de presă la Ankara.
„Suntem în fața unui act terorist. Avem voința de a-i găsi și pedepsi pe cei responsabili”, a adăugat el. „Măsurile la frontiera noastră cu Siria vor fi consolidate”, a precizat premierul.
Turcia a fost acuzată că ignoră activitățile grupării Stat Islamic, dar de curând a început să combată militanții prin măsuri mai dure, ceea ce ar putea constitui un motiv pentru comiterea atentatului.
Manifestații de amploare au avut loc în mai multe orașe din Turcia în urma atacului. Proteste violente s-au înregistrat la Istanbul și Ankara, iar poliția a intervenit cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Sute de protestatari au scandat la Istanbul sloganuri împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de colaborare cu gruparea Stat Islamic, a declarat pentru Reuters un martor.
Președintele, aflat într-o vizită în Cipru, a condamnat atacul. „În numele poporului meu, îi blestem și îi condamn pe atuorii acestei brutalități”, a declarat el.